Aşa cum probabil aţi observat de la ultimul update WordPress 4.2, atunci când adăugaţi un link într-un articol acesta nu mai primeşte atributul title. Este bine să ştiţi că linkurile adăugate în continuare nu vor mai avea atributul title=”titlul dorit” această opţiune fiind eliminată din acest moment.
Nu este vorba de o eroare. Eliminarea sa voită de către programatorii WordPress-ului a derutat însă un pic bloggerii, pentru că deşi aceştia au completat în formular link-ul şi titlul în câmpul următor, au descoperit pe rând că informaţiile despre link nu mai apar atunci când ţin mouse-ul peste acesta …
Noua versiune de WordPress a înlocuit în formularul de editare vechiul câmp „Title” (ce era completat manual dacă se dorea un titlu pe link), cu noul câmp „Link Text” (autocompletat cu textul linkului).
Acum nu mai există posibilitatea adăugării de aici a unui titlu pe link, iar dacă veţi modifica textul din „Link Text” veţi modifica de fapt textul linkului, riscând să alteraţi gramatica propoziţiei.
Eliminarea categorică a atributului title a ridicat foarte multe întrebări în special pe linie de Optimizare SEO (Search Engine Optimization). Programatorii WordPress au spus că au eliminat atributul title pentru că era adesea confundat cu însuşi textul linkului şi pentru că uneori linkurile conţineau URL-ul şi titlul, însă tocmai textul linkului era omis. Un alt argument ceva mai solid adus de aceştia este faptul că atunci când se utilizează doar tastatura sau se utilizează device-uri mobile, atributul title este invizibil şi inutil pentru touchscreen-uri.
Ce facem însă cu site-urile Desktop, unde atributul title este vizibil, şi cum îi respectăm pe cei ce utilizează mouse-ul şi care îl văd? Un răspuns ceva mai rece ne îndemna să inserăm atributul manual intrând de fiecare dată în modul „Text” de editare a articolului, însă acest lucru este foarte incomod. O altă soluţie este instalarea unui Plugin care să restaureze câmpul lipsă, însă şi această soluţie înseamnă încă un plugin în plus, pe multiple bloguri, timp pierdut, complicaţii şi riscuri de incompatibilitate ulterioară.
Deşi s-a declarat că nu se va reveni la varianta iniţială, poate vom avea totuşi o supriză plăcută şi vom primi înapoi acel micuţ câmp şi opţiunea de a adăuga comod un titlu oricărui link.