Vă întrebaţi probabil, care este cel mai bun terminal pentru afişarea site-ului în Web Design? Atunci când lucraţi la un site de regulă acesta se află la distanţă pe un server, iar pentru lucrul efectiv aveţi nevoie de un terminal local pe care să editaţi şi să vizualizati modificările efectuate. Iată câteva idei în această privinţă…
Crearea şi editarea unui site se face în două moduri: local (simulat pe computer) şi online (pe serverul îndepărtat). În ambele cazuri veţi avea nevoie de un laptop sau computer (pentru procesare) şi de un monitor sau de display-ul laptopului (pentru vizualizare).
Laptop sau Computer?
Atunci când lucrul se efectuează de regulă static, la un birou, de preferat este să alegeţi un computer. Acest terminal nu face economie de energie şi are în majoritatea cazurilor resurse mult mai mari, aspect ce vă va avantaja vizibil în special la viteza şi condiţiile de lucru. Aşadar, atunci când vă doriţi viteză maximă, putere de procesare maximă, resurse maxime, comoditate în lucru, periferice la îndemână, interschimbabilitate uşoară şi rapidă a componentelor şi multe alte avantaje, vă recomand să alegeţi un computer PC.
Dacă în schimb vă aflaţi permanent în deplasare, unica soluţie este să achiziţionaţi un laptop. Pentru mobilitate, de regulă este suficientă achiziţionarea unuia dintre cele mai ieftine laptopuri existente pe piaţă. În cazul în care se efectuează şi editări multimedia, cu programe sofisticate care necesită resurse ceva mai mari, se poate achiziţiona şi un laptop ieftin dar mai performant, cum ar fi de exemplu Acer Aspire E5-551G-T6Q7, sau chiar unul şi mai performant dar mult mai scump.
Display mic sau Display mare?
Display-ul, indiferent de tipul de terminal, este recomandat să aibă aproximativ diagonala de 18,5 inch şi rezoluţia 1366 x 768 pixeli. Sub aceste dimensiuni matricea pixelilor scade şi nu mai face faţă afişării vizibile a site-ului la care lucraţi, sau dacă face faţă totul va fi foarte înghesuit, lucru ce vă va îngreuna mult activitatea. Peste 18,5 inch puteţi avea diverse avantaje în Excel sau AutoCad, însă nu neapărat şi în Web Design. Depinde foarte mult de stilul fiecărui utilizator şi de ce şi cum lucrează efectiv. Reţineţi de exemplu că o matrice foarte mare vă poate afişa site-ul foarte mic pe mijlocul ecranului, greu lizibil, în timp ce restul display-ului rămâne neutilizat, iar zoom-ul şi comutarea repetată a rezoluţiilor pot deveni un chin evitabil din start.
Display laptop sau Monitor?
Acum că ştiţi care sunt valorile optime ale rezoluţiei şi diagonalei display-ului, puteţi porni de aici să achiziţionaţi laptopul sau monitorul care să vă satisfacă nevoile cât mai apropiat de modul personal de editare a site-urilor. Chiar dacă nu lucraţi pe rezoluţii mici sau mari este bine să le puteţi testa totuşi pe ambele, adică să verificaţi cum văd utilizatorii site-ul pe telefoane mobile, pe tablete şi pe monitoare mari. Rezoluţiile mici se testează uşor prin micşorarea ferestrei, însă la capătul opus, mărirea temporară a rezoluţiei pentru a vedea cum se încadrează site-ul în lucru pe display-urile mari ale utilizatorilor nu este posibilă decât dacă aveţi un monitor mai mare şi performant. De regulă monitoarele sunt cele care permit cele mai multe reglaje, rezoluţii diverse, setări pentru a nu obosi ochii sau pentru a reda culorile cât mai aproape de realitate, motiv pentru care sunt de preferat pentru Web Design.