Îmbunătăţirea funcţiei de căutare pe un site

Aşa cum bine ştiţi clienţii din ziua de azi sunt în general foarte grăbiţi iar pentru acest mod de utilizare a site-urilor trebuie să fiţi pregătiţi cât mai bine în a-i îndruma, în mod automat şi cât mai rapid, către ţinta lor. Atunci când vizitatorii ajung pe site-ul dumneavoastră şi caută rapid ceva anume îi puteţi ajuta foarte mult dacă adăugaţi pe site o funcţie de căutare îmbunătăţită. Iată şi câteva idei în acest scop:

1. Caseta de căutare trebuie montată sus, în cel mai vizibil loc de pe site, pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea de a căuta rapid anumite informaţii. Acest lucru este foarte important în special atunci când există extrem de multe informaţii sau produse pe site iar vizitatorul nu poate ajunge rapid la cele dorite decât căutând sau filtrând.

2. Aducerea în faţa a celor mai relevante rezultate în listele returnate la căutări este un alt aspect foarte important. Cei ce caută ceva anume rareori ajung pe paginile următoare. Prima pagină trebuie să returneze rezutatele cât mai apropiate de ceea ce îşi doresc ei, iar primele dintre acestea trebuie să fie cele mai relevante.

3. Îmbunătăţiţi funcţia de căutare şi experienţa utilizatorilor adăugând funcţionalităţi inteligente. Una dintre acestea este autocompletarea. Odată implementată aceasta va permite utilizatorilor ca prin simpla tastare a câtorva litere să poată afla instantaneu oferta curentă şi mai apoi să poată alege produsul dorit sau unul asemănător. Selecţia se va face în acest caz din lista deschisă, exclusiv din oferta curentă de produse existente pe stoc, rapid şi comod fără a tasta în continuare şiruri lungi de caractere.

Cautare

4. Mergând şi mai departe, o altă funcţie inteligenţă se poate ocupa de corectarea automată a erorilor de tastare în caseta de căutare, respectiv a greşelilor de ortografie.

5. Pentru a permite căutări mai complexe trebuie să puneţi la dispoziţia vizitatorilor filtre avansate de căutare. Acestea trebuie să se genereze automat ca opţiuni de filtrare doar în baza produselor existente în stoc, pentru a elimina complet paginile de căutare ce returnează zero rezultate.

6. Atunci când la căutări există posibilitatea returnării unui număr foarte mare de rezultate este recomandată contorizarea în prealabil şi afişarea informativă a numărului de potriviri rezultate pe baza criteriilor selectate. În funcţie de acest număr, utilizatorii vor putea scoate sau adăuga noi filtre pentru a aduce rezultatele la un număr acceptat şi abia ulterior vor solicita afişarea rezultatelor şi vor începe analiza acestora.

7. În unele cazuri, înaintea căutărilor este foarte utilă adresarea în prealabil a unor întrebări. Utilizatorii, prin câteva răspunsuri simple la acele întrebări, vor filtra masiv în acest mod o mare parte a rezultatelor. Toate căutările ulterioare vor fi foarte rapide şi vor returna doar răspunsuri relevante, încadrate ca prin minune doar în plaja de interes a vizitatorilor.


Îmbunătăţirea funcţiei de căutare pe un site publicat: 2014-08-25T17:58:36+03:00, actualizat: 2017-01-02T19:16:54+02:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]