Cu sau fără diacritice în site/blog

Scrierea cu diacritice în conţinutul paginilor unui site/blog a devenit un subiect controversat în lumea creatorilor de site-uri. Web designerii şi specialiştii în optimizare SEO urmăresc să obţină cea mai bună compatibilitate cu motoarele de cautare însă, oare care este forma ideală a textului: cu sau fără diacritice?

Scrierea fără diacritice

Este mult mai comod, rapid şi uşor să scrii fără diacritice şi chiar fără reguli gramaticale. Acest lucru se observă pe telefoane, chaturi, bloguri, forumuri şi chiar în conţinutul site-urilor.

Scrierea cu diacritice este consumatoare de efort, un plus de atenţie fiind necesar, iar dacă se doreşte şi o scriere cu punctuaţie şi absolut corectă d.p.d.v. gramatical, timpul alocat editării şi corectării (în cazul blogurilor sau al site-urilor) se poate chiar dubla!

Deoarece căutările pe Google se fac în cea mai mare parte fără diacritice şi există riscul de a nu fi indexat corect prin nerecunoaşterea diacriticele de către unele motoare şi aplicaţii ce preiau elemente sau conţinut din site-ul dvs., specialiştii SEO recomandă adesea scrierea pe site fără diacritice ca fiind cea mai sigură în atingerea obiectivelor de promovare la căutările exacte şi majoritare fără diacritice.

Diacritice limba romana

Scrierea cu diacritice

Căutările pe Google nu se efectuază cu diacritice în marea lor majoritate, însă Google le recunoaşte sau le asociază automat, afişând şi rezultatele cu diacritice, acolo unde acestea există.

Google recomandă pe de altă parte crearea site-urilor pentru oameni, adică în cazul nostru, pentru români. Dacă site-ul creat are ca vizitatori românii, atunci logic este să nu scriem în engleză, nici într-o limbă „asemănătoare” limbii române, ci în limba română!

Apoi, dacă am stabilit limba în care vom afişa conţinutul, şi anume limba română, atunci corect este să scriem în singurul mod învăţat la şcoală, adică cel corect gramatical, cu punctuaţie şi cu diacritice.

Cuvintele cu diacritice nu lasă loc de interpretări, atunci când le-ai citit poţi fi sigur pe ceea ce anume ai înţeles din text. Cuvintele fără diacritice te pot întoarce iar şi iar, recitirea fiind singura care va clarifica sensul corect al propoziţiei…

Scrierea cu diacritice înseamnă respect pentru cititor, pentru că i se creează condiţii optime pentru o lecturare corectă şi uşoară în cel mai scurt timp posibil!

În concluzie, scriem cu sau fără diacritice?

Nimeni nu poate garanta şi demonstra reuşita sau eşecul utilizării diacriticelor, însă ca orice factor ce influenţează calitatea unui site web, diacriticele pot aduce un mare plus în aprecierea site-ului cel puţin din partea cititorilor.

În ultima vreme, se pare că şi motoarele încep să aprecieze scrierea corectă cu diacritice, aşa cum este normal pentru orice limbă din lume!

Creatorul site-ului propune, execută şi optimizează întocmai, însă decizia finală de utilizare sau nu a diacriticelor aparţine numai proprietarului de site, după cum îşi doreşte o mai bună apropiere faţă de oameni ori faţă de motoarele de căutare.



Cu sau fără diacritice în site/blog publicat: 2021-07-21T09:18:36+03:00, actualizat: 2022-01-20T16:42:19+02:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]