Domeniile .ro pot conţine acum şi diacritice. Este bine sau rău?

Veste bună de la RoTLD. Începând cu data de 2 iunie 2015 a fost instalată o nouă versiune de software ce permite mai nou folosirea caracterelor diacritice ă, â, î, ș şi ț în numele de domenii .ro. Există însă din start o limitare ce constă în rezervarea pentru administraţia publică centrală şi locală a numelor de localităţi şi a numelor de instituţii publice. Lista poate fi consultată în documentul următor:

Domenii rezervate pentru administrația publică centrală și locală

De reţinut că noile domenii .ro cu diacritice nu vor admite în componenţa lor caracterele ş și ţ, adică s și t cu sedilă, ci numai caracterele ș și ț, adică s și t cu virgulă dedesubt.

Măsura elimină imposibilitatea de a utiliza în denumirea domeniilor, cuvintele româneşti aşa cum se scriu ele corect cu diacritice. Este un pas binevenit şi din partea RoTLD, conform cu tendinţele generale de a respecta scrierea corectă a fiecărei limbi. Încet-încet, toate sistemele şi toţi utilizatorii se vor alinia obligatoriu la utilizarea diacriticelor, aşa cum şi Google a început deja să o facă de ceva timp încoace.

Domenii-cu-diacritice

Aşa cum era de aşteptat, au apărut şi diverse neclarităţi în rândul utilizatorilor:

 • se întrevăd confuzii şi chiar nedreptăţi privind vechii deţinătorii de domenii fără diacritice şi noii deţinători de domenii asemănătoare dar cu diacritice;
 • în anumite cazuri va apărea necesitatea de înregistrare suplimentară a domeniilor cu diacritice doar pentru a menţine „supremaţia” de până acum a celor fără diacritice;
 • unii sunt de acord, alţii văd în aceasta doar o nouă metodă de a încasa bani;
 • unii sunt supăraţi că poate apărea concurenţa, alţii sunt bucuroşi că se deschid noi oportunităţi;
 • oare cum vor fi direcţionaţi utilizatorii, cei care caută cu diacritice vor fi direcţionaţi către domeniul cu diacritice şi invers?
 • în lista returnată de Google la căutări, vor apărea alăturat multiple variante ale domeniului cu şi fără diacritice?
 • care domeniu va fi primul în listă: veteranul scris „incorect”, sau tinerelul scris corect cu diacritice?
 • rezervarea trebuia să fie absolut liberă, sau trebuiau introduse drepturi preferenţiale pentru deţinătorii de domenii fără diacritice?
 • atâta timp cât problemele cu introducerea diacriticelor persistă la tastaturi şi pe mobile, oare noile domenii pot avea vreun succes?
 • dacă vei investi puternic pe un nou domeniu cu diacritice, te poţi aştepta ca majoritatea căutătorilor tăi să ajungă la concurenţă, pe vechiul domeniu fără diacritice;
 • ce se va întâmpla dacă la căutari vom utiliza diacriticele s și t cu sedilă, adica nici fără diacritice, nici cu diacriticele cu virgulă dedesubt?
 • oare după câţi ani populaţia României va căuta preponderent cu diacritice? … …

Ce se va întâmpla „pe teren” vom vedea în anii următori. Un lucru e sigur: măsura vine ca rezultat al unor solicitări interne şi ca aliniere la tendinţelor internaţionale. În plus, trebuia să se ofere chiar şi în denumirea domeniilor posibilitatea de a diferenţia „caras” de „caraş”, „fata” de „faţă” şi „sapa” de „şapă” … pentru că sunt denumiri şi lucruri complet diferite!Domeniile .ro pot conţine acum şi diacritice. Este bine sau rău? publicat: 2015-06-20T14:01:54+03:00, actualizat: 2023-05-26T17:26:24+03:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]