Obişnuiţi cu modul de notare a versiunilor software 1.0, 2.0, 2.1, 3.0 etc. probabil aţi fi tentaţi să credeţi că Web 2.0 este doar o versiune mai nouă şi mai modernă a unui site existent.
Nu, termenul de Web 2.0 înseamnă mult mai mult şi vom vedea pe scurt despre ce este vorba.
Ce este Web 2.0
Web 2.0 este un termen generic ce descrie apariţia şi dezvoltarea unui nou val WWW (World Wide Web) complet diferit de ceea ce exista până atunci pe internet.
Primind această nouă definiţie de Web 2.0, pentru diferenţiere de vechiul Web (retronim Web 1.0) s-au definit toate tradiţiile trecutului până la noul val.
Îmbunătăţiri aduse de Web 2.0
Cea mai mare schimbare în Web 2.0 are loc la modul de funcţionare al site-urilor, mai exact de la modul strict de citire la modul interactiv de citire/scriere.
Astfel constatăm că internetul se schimbă continuu, de la oferirea de informaţii doar de către companii, ziare, guverne etc. la un mod nou în care orice persoană de pe glob poate contribui la adăugarea de noi informaţii şi la răspândirea acestora.
Cele mai vizibile puncte ale transformării Web 2.0 sunt platformele de tip Blog, Wiki, Reţea de socializare, Media sharing etc. Vorbim acum de un web participativ în care pe lângă consum a apărut un nou ţel al utilizatorilor, realizarea şi distribuirea de conţinuturi proprii.
Ritmul de dezvoltare este incredibil, au apărut imense enciclopedii online, milioane de bloguri, reţele de socializare extrem de extinse, burse de schimb de elemente multimedia.
Internetul înseamnă acum în plus materiale video, muzică, fotografii, software, comunităţi, colaborare, comunicare, comentarii, evaluări…
A apărut totodată perspectiva conexiunilor permanente cu internetul, fapt ce a dus la dezvoltarea rapidă a unor noi aspecte precum stocarea datelor direct în web şi mai puţin pe calculatorul local, utilizarea de aplicaţii în sistem Cloud Computing şi mai puţin a software-ului local, tendinţa utilizării browserului de internet ca principal program al utilizatorilor.
Extinderea Web 2.0 continuă rapid în multiple direcţii, însă cel mai mare câştig este faptul că oricine, indiferent de gradul de cunoştinţe tehnice, poate participa acum direct la adăugarea şi răspândirea prin web a informaţiilor şi opiniilor.
Web 2.0 – Pentru avansaţi
Tehnici avansate folosite de Web 2.0:
– Application Program Interfaces (APIs);
– Asynchronous Javascript and XML (Ajax);
– Content syndication (RSS);
– Up To You;
– Trusting Your Users;
– Hackability;
– Agile Development;
– Right To Remix;
– Rich User Experience;
– Collective Intelligence;
– Folksonomy;
– The Long Tail;
– Perpetual Beta etc.