Idei pentru îmbunătăţirea formularelor online

Introducerea datelor într-un formular online complex nu este tocmai o operaţie plăcută pentru că necesită în mod repetat aceeaşi muncă de rutină.

Atunci când însă cineva anticipează această dificultate şi îţi uşurează munca prin diverse metode ingenioase, nu vei avea decât cuvinte de laudă la adresa sa.Iată câteva idei prin care şi dumneavoastră puteţi realiza îmbunătăţirea formularelor online din site-ul clasic sau mobil pe care-l deţineţi.


Idei pentru îmbunătăţirea formularelor online complexe


1. Avansare automată

Reduceţi timpul şi numărul de operaţii permiţând, atunci când este posibil, ca saltul la câmpul următor să se efectueze cu avansare automată imediat după introducerea datelor în câmpurile formularului online.

Astfel, pe măsura introducerii datelor formularul vă va conduce automat spre câmpul următor.2. Tastatură numerică

În versiunea mobilă, la completarea câmpurilor în care se vor introduce doar cifre încercaţi să puneţi la dispoziţie alăturat câmpului curent o tastatură numerică virtuală.

Veţi evita astfel comutarea repetată şi incomodă a tastaturilor cu litere şi cifre.


3. Liste predefinite

Câteodată este de preferat să alegi dintr-o listă predefinită decât să tastezi un şir lung cu riscul de a greşi.

Aşadar unde este posibil puneţi la dispoziţie aceste liste din care să se poată alege uşor.

În cazul mobil, asiguraţi spaţiu suficient pentru ca elementele listei să fie lizibile şi să poată fi selectate uşor cu degetul pe ecran.4. Butoane radio

Setaţi butoane radio atunci când utilizatorul trebuie să aleagă dintr-un număr limitat de opţiuni.

Acestea sunt mai apreciate pe mobil decât alte tipuri de câmpuri.


5. Calendar virtual

Alături de câmpurile în care se vor introduce date calendaristice puneţi la dispoziţie un calendar virtual din care să se poată selecta rapid ziua, luna şi anul.

În plus, puteţi programa să se vadă perioada selectată, în ce zile ale săptămânii pică datele respective etc.6. Corectarea erorilor

Erori apar mai mult decât frecvent la introducerea datelor într-un formular online.

Putem interveni eficient şi pentru corectarea erorilor arătând utilizatorului locul exact unde a greşit şi explicându-i sumar ce şi cum trebuie să corecteze.


7. Validarea formularului

Validaţi formularul analizând corectitudinea completării acestuia înainte de trimiterea datelor spre verificarea finală şi salvarea înregistrării.

Erorile descoperite ulterior pot forţa utilizatorul să reia de la capăt completarea integrală a formularului.8. Autocompletare

Utilizaţi autocompletarea câmpurilor în funcţie de datele deţinute dintr-o completare anterioară.


9. Câmpuri mici

După caz şi preferinţe puteţi splita un câmp mai mare în mai multe câmpuri mici.

Acestea pot fi separate pentru introducerea standardizată şi mult mai uşoară a informaţiilor multiple, cu texte lungi, în câmpuri mai mici şi bine definite.


Îmbunătăţirea formularelor online complexe

Îmbunătăţirea formularelor online complexe


10. Bară de progres

În cazul formularelor lungi, ce se întind pe mai multe pagini, puteţi afişa o bară de progres.

Cu ajutorul acesteia utilizatorul va putea vedea câte pagini are formularul în total, pe ce pagină se află, ce a efectuat deja şi ce mai are de completat până la finalizare.
Idei pentru îmbunătăţirea formularelor online publicat: 2023-08-27T10:15:13+03:00, actualizat: 2023-08-27T11:54:47+03:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]