Taxa anuală pentru domeniile .ro

Deşi, de ani buni, la achitarea iniţială a taxei unice de înregistrare (deloc mică) ni s-a promis că domeniile de internet .ro vor rămâne înregistrate pe viaţă fără alte costuri, se pare că acest lucru va avea un sfârşit neaşteptat şi rapid. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, toţi proprietarii de domenii de internet .ro vor trebui să plătească o taxă anuală de reînnoire pentru păstrarea în folosinţă a domeniului înregistrat.

Taxa anuală pentru domeniile .ro

Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire a unui domeniu .ro se va stabili la propunerea RoTLD prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională şi va fi plătită anual sau în avans pentru mimin 1 an şi maxim 2 ani.

Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului.

Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plăti pentru 2 ani în avans.

De ce? sau mai exact de ce acum?

Schimbarea politicii este necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu mentenanţa, asigurarea securităţii datelor, investiţii pentru echipamente şi teste de penetrare, alte cheltuieli, iar principala problemă ce trebuie rezolvată este deblocarea domeniilor achiziţionate şi nefolosite.

Într-adevăr, introducerea taxei anuale va avea ca efect şi eliberarea domeniilor nefolosite, lucru primit cu entuziasm de către unii utilizatori, însă această deblocare va fi suportată anual de către TOŢI proprietarii de domenii .ro active !

Un calcul sumar: ~ 700.000 de nume de domenii .ro înregistrate, înmulţit cu taxa anuală de reînnoire de ~ 10 euro, se va acumula o sumă de ~ 7.000.000 euro, anual !

Aşadar, după publicarea în Monitorul Oficial, puţinele afaceri care supravieţuiesc crizei vor mai adăuga la taxele de plată existente încă una nouă: taxa anuală pe domeniul nostru românesc .ro …


Taxa anuală pentru domeniile .ro publicat: 2013-12-05T13:56:57+00:00, actualizat: 2017-01-02T19:16:54+00:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]