Taxa anuală pentru domeniile .ro [Important]

Cum s-a făcut înregistrarea domeniilor .ro până în 2018?

De 25 de ani, la achitarea iniţială a taxei unice de înregistrare (deloc mică) ni s-a promis că domeniile de internet .ro vor rămâne înregistrate pe viaţă fără alte costuri, însă acest lucru se pare că a luat un sfârşit neaşteptat şi rapid în 2018.

De ce a apărut taxa anuală pentru domeniile .ro?

Conform explicaţiilor Consiliului de Administrație al ICI-București, introducerea taxei anuale pentru domeniile .ro a fost necesară pentru:
– alinierea la practica europeană de înregistrare pe perioadă limitată de timp a domeniilor
– deblocarea numelor de domenii .ro care în prezent nu mai sunt folosite
– asigurarea securității și stabilității serviciului RoTLD.

Într-adevăr, introducerea taxei anuale are ca efect şi eliberarea domeniilor nefolosite, lucru primit cu entuziasm de către unii utilizatori, însă această deblocare va fi suportată anual de către TOŢI proprietarii de domenii .ro active!

Un calcul sumar: ~700.000 de nume de domenii .ro înregistrate, înmulţit cu taxa anuală de reînnoire de ~6 euro fără TVA, se va acumula o sumă de ~4.200.000 euro, anual! Asta dacă nu… mai mult de jumătate vor renunţa la domenii nemaifiind rentabile…

Taxa anuală pentru domeniile .ro [Important]

Noua Taxă anuală pe domeniul nostru românesc .ro

Începând cu 01.03.2018, la RoTLD domeniile .ro se vor înregistra sau reînnoi pe o perioadă limitată de timp (minim 1 an și maxim 10 ani). Cu alte cuvinte:

Începând cu 01.03.2018, toţi proprietarii de domenii de internet .ro vor trebui să plătească o taxă anuală de reînnoire pentru păstrarea în folosinţă a domeniului înregistrat!

Cât este taxa anuală pentru un domeniu .ro?

Tariful anual practicat de RoTLD este de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați RoTLD). Taxa anuală pentru un domeniu .ro este însă mai mare deoarece include şi comisionul partenerului acreditat. Contravaloarea serviciilor de mentenanță anuală trebuie achitată prin partenerii RoTLD care administrează domeniile.

Pentru administrarea domeniilor de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este de 12 euro, fără TVA.

Cum se face trecerea la taxa anuală pentru domenii .ro?

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.

Domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioadă de grație pentru plata serviciului de mentenanță. Astfel, primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

Domeniile neplătite la timp primesc starea de „pendingDelete”, apoi vor fi șterse automat peste 90 de zile.

Cum aflu care sunt şi când expiră domeniile mele .ro?

Pentru a verifica domeniile .ro asociate cu adresa dvs. de email, utilizaţi acest formular de interogare RoTLD: Utilitar Listă Domenii

Pentru a afla când expiră un domeniu .ro deţinut, utilizaţi acest formular de interogare RoTLD: WHOISTaxa anuală pentru domeniile .ro [Important] publicat: 2018-03-30T14:56:57+03:00, actualizat: 2018-03-30T17:08:23+03:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]