Ce este un sitemap? Sitemap XML, Sitemap HTML

Pentru a ajuta vizitatorii şi motoarele de căutare, site-urile trebuie să aibă în componenţa lor două sitemap-uri foarte importante. Primul va fi un sitemap HTML – ce va consta dintr-o pagină web şi se va adresa vizitatorilor umani, iar al doilea va fi un sitemap XML – acesta din urmă fiind adresat exclusiv motoarelor de cautare.

Ce este un sitemap?

Un sitemap este o hartă a  unui site web ce constă dintr-o listă a paginilor ce intră în componenţa sa. Variantele utilizate cel mai frecvent sunt: sitemap XML şi sitemap HTML.

Sitemap XML

Varianta XML a unui sitemap are ca scop principal informarea motoarelor de căutare cu privire la paginile componente ale site-ului. Cu ajutorul protocolului XML motoarele de căutare vor înţelege mai eficient structura site-ului şi îşi vor optimiza operaţiunile de indexare. Este bine de ştiut că standardul XML a devenit comun şi acceptat de toate motoarele precum Google, Bing şi Yahoo, iar utilizarea unui sitemap XML este acum o metodă de indexare completă şi de transmitere continuă a oricăror modificări apărute în structura site-ului.

Exemplu de sitemap XML

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
  <url>
    <loc>http://www.site.ro/stiri/</loc>
    <lastmod>2015-10-31</lastmod>
    <changefreq>weekly</changefreq>
    <priority>0.8</priority>
  </url>
  <url>
    <loc>http://www.site.ro/arhiva/</loc>
    <lastmod>2015-07-01</lastmod>
    <changefreq>monthly</changefreq>
    <priority>0.5</priority>
  </url>
</urlset>

Sitemap

Sitemap HTML

Spre deosebire de varianta XML un sitemap HTML informează vizitatorii umani în primul rând cu privire la structura site-ului respectiv. Un asemenea sitemap poate fi util şi motoarelor de căutare însă nu există garanţia indexării tuturor paginilor, în acest scop fiind recomandat sitemap-ul XML. Sitemap-ul HTML nu este obligatoriu să conţină absolut toate paginile din componenţa site-ului deoarece scopul său este în special ghidarea vizitatorilor pentru o navigare mai uşoară.

Exemplu de sitemap HTML

Acasă
….. Categoria 1
………… Produsul 1
………… Produsul 2
….. Categoria 2
………… Produsul 3
………… Produsul 4

În funcţie de tipul de site, de numărul de pagini şi de frecvenţa modificărilor, puteţi opta pentru adăugarea unuia sau ambelor sitemap-uri XML şi HTML.



Ce este un sitemap? Sitemap XML, Sitemap HTML publicat: 2017-04-16T17:29:44+03:00, actualizat: 2017-04-16T19:36:46+03:00 by WHD.ro [ Web Hosting & Design ]